Cep telefonu ve Tabletler Eğitir Mi ?
Çocuklarda artık cep telefonu ve tablet kullanımı inanılmaz boyutlara ulaştı, peki bu kullanım sizce doğru mu? Yani 3 yaşındaki çocuğu tabletle tanıştırıp , eline tablet verip sözde eğitici olan oyunlarla oyalanması ileride nasıl bir artılarla ya da nasıl bir eksilerle dönecek. 5 yaşında olan bir çocuğun 10 parmak klavyeyi çok iyi bilmesi ve kullanıp bilgisayar oyunlarında yarışlarda hep birincilik kazanıp bitirmesi ona ileride ne sağlayacak , artısı ne bunun .
İsterseniz ben size cevabı vereyim hiç bir şey sadece kocaman bir hiç..
Zeka seviyesi çok düşük hatta bu konuyla ilgili engelli sayılabilecek şekildeki çocuklarda bile bilgisayar kullanım sayısı artmış ve tablette oyunlar oynayabiliyor o yüzden bakıldığında çocukların bu uygulamalarla kazandıkları şeyler ya da oynaya oynaya tekrarladıkları ve artık bu işte uzmanlaştıkları bölümleri çabucak geçmeleri övünülecek bir durum veya bir şey değil. Google’in Appel’in zengin sahipleri mühendisleri yazılımcıları yani çocuklarınız için o programları yapan , oyunların programların yapılmasına yardımcı olan kişilerin çocukları nasıl okullara gidiyor biliyor musunuz? Dört bir tarafı dokunmatik ekranlara kaplı , herşey ellerini altında , fiber masalar falan.. Tam aksine aslında çocukların gittikleri okulda akıllı tahta bile neden şey yok.
Hiç unutmuyorum ve her zaman aklıma gelir, oğlum yeni okula başladığı dönemlerde sınıfa zor şer bir tepegöz (bir nevi projeksiyon görevi görüyor) alınmış belki on kere bile kullanılmamıştı çünkü tepegöz kullanması oldukça zordu ama şimdi ki dönem de öyle değil peki iyi mi oldu böyle olması? Sınıfta televizyonun ne işi var bir sorun kendinize,ne için önemli ki ? Ya da şöyle demeliyim , Fatih projesi kapsamı ile dağıtılan tabletleri kullanan öğrencilerin istatistiklerine bakıldığında sizce başarı derecesi artmış mı? Açıkcası ben sanmıyorum hem bilgisayar hem de tabletler ve cep telefonları çocukların zekasını oldukça çok köreltiyor.
Google ve Apple da bulunan yöneticilerinin ve çalışanlarının gittiği okulda çocuklar 7 yaşına kadar oldukça çok teknolojiden uzak tutuluyor çünkü 7 yaşına kadar verilecek eğitimlerin çanak çömlek yapma, dikiş dikme , dışarıda oyun oynama ,kitap okuma, hikaye anlatma gibi verilen eğitimlerin 7 yaşından sonra o tarz işlevlerin zekaya dönüştüğüne inanılıyor araştırmalara göre. Tam olarak olmasa da bu duruma katılıyorum Çocuklarımız bir fanus içinde büyümeye başladı biz çocuklarımıza sabredemiyoruz biraz işimiz olsun nefes alalım diye açıyoruz bir oyun veriyoruz çocuğun eline.