Çoçuğum Ders Çalışmıyor
Ebveynlerine ‘ödevimi yaptım’ diyen öğrencilerin yeterli bir şekilde ders çalıştığı düşüncesi içerisindedir . Ödevini bitirmek için hızlı bir şekilde yapan öğrencinin bu durumu onu yanıltmaya yol açar.
Gün içerisin de çalışma hızını , yoğunluğunu ayarlayamamış çocuk, sınav zamanı geldiğinde büyük problemler karşısına çıkar ve sıkıntılar yaşar. Bu duruma düşmemek için her gün yaptığı ödevin yanı sıra günlük derslerin tekrarı yapılmalı ve bir sonraki güne ders var ise hazırlık yapılmalıdır.
Tüm veliler ve eğitimciler çocuklarına ve öğrencilere “hadi git, odanda biraz ders çalış” veya “ders çalışmalısın , çalışırsan daha başarılı olursun” şeklinde yönlendirip tavsiyeler veriyorlar. Ama görmediğimiz yani gözümüzden kaçan bir nokta var. O da ‘Öğrenciniz veya çoçuğunuz nasıl ders çalışmalı?’ sorusunun hiç bir çoçuk sorulmaması ya da hiç bir velinin ve eğitimcinin cevaplanmamasıdır. Öğrenciler okulun birinci dönem istedikleri gibi geçmeyip yeterli başarıyı elde edememişlerse o zaman daha iyi olmak ve daha iyi bir başarıyı alabilmek için verdikleri sözü yerine getirmeleri için nasıl çalışıcaklarını bilmeli ve taktik kazanmalıdırlar..
Ders çalışmaya başlamak için; öncelikle ders çalışılacak mekânı iyi seçmek gerekir. Aşırı derecede uyarıcılardan uzak durmak gerek , görsel malzemenin çoğunlukla olduğu yerler değil de daha sade mekânlar tercih edilmeli.
Güzel bir şekilde havalandırılmış ve sıcaklık değerlerine (ne çok sıcak , ne çok soğuk optimum derecede olması gerekir) dikkat edilmiş mekânlar olmalı. Öğrencinin çalışıcağı masa öğrencinin biyolojik özelliklerine uyum sağlaması gerekmektedir. Oturucağı sandalye veya koltuğu çok da rahat bir şekilde olmamalı. Oturmaya uygun olması gerekmetedir, uyumaya değil. Uzanarak çalışması doğru değilidir mutlaka masa başında çalışılmalı. Öğrencilerin çalışma odaları, salonlar veya televizyon başları değildir. Yani televizyon, radyo, müzikçalar açıkken ders çalışılmaz, ‘Ben müzik dinliyerek ders çalışıyorum’ diyenler kesinlikle kendilerini kandırıyorlar.
Hedefsiz olarak başlanmış her çalışmalar sonuçsuz kalıp iyi bir sonuç olmayacaktır. Ödevler aslında bir nevi ders tekrarlarıdır. Bu çalışmayı pekiştirir ama çalışma biraz da önümeze gelecek konulara bakmak ve bu konuyu anlamadan, mantığımıza sığdırmadan konu geçmemeye çalışmak için yapılır ve etkili bir çalışma yöntemidir. Öğrencilerin en çok kaçırdıkları budur. Ödevler hızlıca yapılır. Ders çalıştım, ödevimi bitirdim şeklinde ifadelerle aile bireyleri ve kendisini kandırdığını zanneder. Bu tempo biraz da tembelliğe alıştırır. Sonra sınav dönemlerinde tempo artırılması gerektiğinde bu şekilde çalışan öğrenciler zorlanır. Hangi konuyu çalışacağım, nereden başlayacağım ve nerede bitireceğim soruları cevaplanmalı ve öğle çalışmaya başlanmalıdır. Bireysel farklılık göstermekle birlikte 45-50’şer dakikalık periyotlar halinde çalışmalar disipline edilmelidir.